TIẾNG VIỆT BÊN DƯỚI

At the beginning of March, there was a seriously bombing incident in the cashew market in Vietnam which gained the action of several official Departments and Ministries. For the first time in history, there was an inter-continental fraud occurred in Agricultural export – cashew in particular, with 100 containers of cashew kernels valued at 20.000.000 USD exported to Italy.  

The companies owning 100 containers shared that they signed the contracts with the buyers in Italy via a broker company called Kim Hanh Viet. These companies made D/P – Documents against Payment transactions. That means sellers process the transaction with the assigned banks of buyers via their local banks. After that, the Vietnamese banks sent the original documents to the assigned banks of buyers in Italy. If the buyers want to get the documents to receive the container at the ports, they have to pay for the order at the banks. The payment of the order will afterward be transferred to Vietnamese banks to complete the transactions.  

Sensing the fraud sign in these trade transactions, those companies had successfully stopped most of the cashew containers from leaving the port; however, till 5th March, there were still 36 containers losing original documents have arrived at the ports in Italy or in the shipment status to Europe. 

In detail, when the Vietnamese banks were processing to send the D/P documents to the banks in Turkey (assigned by the buyers), they found out the SWFIT code had been changed. And when the banks in Turkey received the documents, they announced that the sellers were not their clients and said they would send back the documents. However, they did not state clearly in what way they would return the documents no matter how Vietnamese banks tried to contact them. On the other hand, the banks in Italy announced they had received the documents but they were copied versions. That has caused major disadvantages that anyone who holds the original papers can go to the port, pay all the fees and then legally get the containers due to the international convention. 

Due to its schemeful expedients and relation to multi-department like banking, international shipment and delivery, Vietnam Prime Minister has requested Ministry of Industry and Trade, Ministry of Agriculture and Rural Development, Ministry of Transport, and The Bank of Vietnam collaborate with VINACAS and Counsellor of Chamber of Commerce in Italy to support the companies.  

 The development of the incident will be updated in next month’s newsletter.

Source: Vinacas 

-//-

Đầu tháng 3, một sự kiện chấn động trong ngành điều đã thu hút sự chú ý của dư luận cũng như khiến các Bộ, ban ngành phải vào cuộc. Lần đầu tiên trong lịch sử, một vụ lừa đảo có tổ chức xuyên lục địa lại xảy ra với ngành nông – cụ thể ở đây là ngành điều, với 100 container điều có giá trị 20.000.000 USD xuất sang châu Âu. Việc lừa đảo trong việc xuất nhập khẩu đối với các ngành hàng thường xuyên xảy ra, nhưng lần này, tổng trị giá của các lô hàng lên tới hàng chục triệu USD. 

Các doanh nghiệp chủ của 100 container điều này cho biết, họ thông qua môi giới của công ty Kim Hạnh Việt ký hợp đồng với một số khách hàng ở Italy để xuất khẩu điều nhân. Các doanh nghiệp này sử dụng hình thức thanh toán là Documents against Payment – D/P, nhờ thu trả tiền trao chứng từ. Nghĩa là, người bán thông qua ngân hàng tại Việt Nam làm việc với ngân hàng ở nước ngoài mà người mua chỉ định. Sau đó, ngân hàng Việt Nam sẽ gửi bộ hồ sơ gốc của đơn hàng cho ngân hàng tại nước ngoài. Người mua nếu muốn lấy được bộ chứng từ gốc để nhận hàng tại cảng phải thanh toán cho ngân hàng đó. Sau đó, ngân hàng mới chuyển tiền về cho ngân hàng tại Việt Nam để hoàn thành giao dịch. 

 Do cảm thấy có dấu hiệu lừa đảo của bên mua, các doanh nghiệp đã kịp thời giữ lại phần lớn các container điều, tuy nhiên, đến ngày 5/3 vẫn có 36 container bị mất bộ chứng từ đã cập cảng tại Italy hoặc đang trên đường đi.  

Cụ thể dấu hiệu lừa đảo là, khi các ngân hàng Việt Nam tiến hành gửi hồ sơ nhờ thu hộ sang các ngân hàng ở Thổ Nhĩ Kỳ (ngân hàng người mua chỉ định) thì mã SWIFT đều đã bị thay đổi. Và khi ngân hàng của người mua nhận được bộ chứng từ thì thông báo người mua không phải là khách hàng của họ. Các ngân hàng này cũng báo đã trả lại các chứng từ cho người gửi nhưng không nói là trả theo hình thức nào mặc dù các ngân hàng Việt Nam đã liên hệ rất nhiều lần. Đối với các ngân hàng tại Ý lại thông báo họ đã nhận được bộ hồ sơ nhưng lại là bản copy, không phải chứng từ gốc. Điều nguy hiểm là, bất kỳ ai có chứng từ gốc và thanh toán phí tại cảng đều có quyền lấy đi các container điều, đây là công ước quốc tế.  

Do hình thức lừa đảo này quá tinh vi và có quy mô lớn liên quan đến các ngân hàng, đơn vị chuyển phát và đơn vị vận chuyển quốc tế, thủ tướng đã yêu cầu Bộ Công Thương, Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn, Bộ Công an, Bộ Giao thông vận tải và Ngân hàng Nhà nước vào cuộc và phối hợp với Hiệp Hội Điều Việt Nam (VINACAS) và Tham tán tại Ý để hỗ trợ các doanh nghiệp có hàng đã và đang trên đường đến Italy.  

Diễn biến của vụ việc sẽ được CATTIS cập nhật trong bảng tin tháng sau.  

Nguồn: Vinacas

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *