[VIETNAMESE BELOW]

Last month, some instant noodle product brands have been recalled in Ireland and Norway due to the presence of “ETO”. In October, Ethylene Oxide – ETO once again is put on notice by European Commission (EC) for its exceeding permissible in organic sesame seeds.

This substance has appeared in 690 warnings issued by European countries. Among these, the Netherlands and Germany rank first and second, with the number of warnings of 208 and 90, respectively, reported by RASFF’s statistics.
“Ethylene oxide is a genotoxic carcinogen substance which is used in the production of several authorised food additives and may be present as an impurity in low amounts in the final product” – EC.

EPA mentions some risks of cancers on human health such as white blood cells, including non-Hodgkin lymphoma, myeloma, and lymphocytic leukaemia in case of long-term exposure.

WHAT IS “ETO”?

On 4th October, EC clarifies the maximum residue level (MRL) of total ETO as 0.1mg/kg for food and feed additives for the contamination management and raw materials of Food for Infants and Young Children (IYC), 0.02* mg/kg for composite foods such as noodles.

Source: https://bit.ly/3GDSHHS

-//-

Trong tháng vừa qua, một vài nhãn hàng mì ăn liền đã bị thu hồi sản phẩm ở Ireland và Na Uy do có chứa chất “ETO” trong thành phần. Tháng Mười này, Ethylence Oxide – ETO lại một lần nữa bị Uỷ Ban Châu Âu cảnh báo do có dư lượng trong lô hàng hạt mè hữu cơ.

Đã có hơn 690 cảnh báo về loại hợp chất này ở các nước châu Âu. Trong đó, Hà Lan và Đức đứng đầu với 208 và 90 báo cáo, theo số liệu của RASFF.
“ETO” là gì?
Ethylence Oxide là một loại độc chất gây ung thư tác dụng lên gen, được sử dụng trong quy trình sản xuất các chất phụ gia dùng trong thực phẩm cũng như được dùng trực tiếp lên các sản phẩm cuối cùng với liều lượng rất thấp.

EPA đã đề cập một số nguy cơ gây ra các bệnh ung thư ở người do hợp chất này nếu tiếp xúc trong thời gian dài như bạch cầu, bao gồm ung thư hạch không Hodgkin, u tủy và bệnh bạch cầu lympho.

Vào ngày 4 tháng Mười, Uỷ Ban Châu Âu đã nêu rõ mức dư lượng tối đa của ETO tổng là 0.1mg/kg để kiểm soát sự nhiễm bẩn trên thực phẩm và chất phụ gia trong thức ăn chăn nuôi, và nguyên liệu chế biến thức ăn của trẻ sơ sinh và trẻ em, và 0.02 mg/kg cho thực phẩm hỗn hợp như mỳ sợi.

Nguồn: https://bit.ly/3GDSHHS

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *